Ortanca çiçeği bakımı ve hakkında herşey

Gösterişli ve çekiciliği olan bir bahçe çiçeği arıyorsanız, ortanca çiçekleri gerçekten çarpıcıdır. Büyük çiçek küreleri bu çalıyı yaz ve ilkbaharda kaplar. Görünüşleri yüksek bakım gibi görünse de, doğru koşullar ve özenle, ortanca çiçeğinin büyümesi oldukça kolaydır.

Ortanca, Çalı biçiminde bir gövdeye sahiptir, kışın yaprak döker, Latince adıyla Hydrangea macrophylla olarak bilinen bir süs bitkisidir. Ana vatanı Japonya’dır. Ortancalar farklı renklerde olabilir. Kokusuz olan bu çiçek, renk çeşitliliği ve yapraklarının şekilleri itibari ile güzel ve çok  gösterişlidir.

Ortancalar nedir?

İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açan ortanca bir çalı olarak kabul edilir. Ancak, bahçenizde oldukça gösterişli olma yeteneklerine rağmen, ortancaların nasıl yetiştirileceği, acemi bahçıvanın bile sorması gereken bir soru değil – bu güzellikler, hepsi kendileri büyüyor. 15 fit yüksekliğe ulaşan ortanca hızla büyür ve genellikle sadece bir yazda bir alanı doldurur. Dayanıklılık Bölgeleri 3 ila 7’de çok yıllık olarak büyüyen ortancaları bulacaksınız . İlkbaharda başlayan ve genellikle yaz boyunca erken sonbahara kadar süren çiçeklerle, ortanca çiçekleri peyzajınızın temel bitkisi olabilir.

ortanca
ortanca çiçeği bahçesi

Ortanca Çiçeği Dikimi

Bahçenizdeki çoğu şeyde olduğu gibi, ortancaların nasıl ekileceğinin temellerini öğrenmek size zaman ve para kazandırabilir. Doğru yeri seçerek, toprağı doğru şekilde alarak ve doğru şekilde ekerek, yıllarca büyük, renkli ortanca çiçeklerinin tadını çıkarma şansınızı artıracaksınız.

Büyüklüğü, biçimi ve renkleriyle kendisine hayran bırakan ortanca çiçeği, kolay yetişmesiyle de ön plandadır.

Ortanca ekmenin en iyi zamanı

Sonbahar, ortanca ekimi için en iyi mevsimdir ve bunu erken ilkbahar izler. Buradaki fikir, çalıya çiçek açmadan önce sağlıklı bir kök sistemi kurması için bolca zaman vermektir. Günün en iyi ekim zamanı sabahın erken saatleri veya öğleden sonralarıdır. Günün daha serin kısımları ısı stresine karşı koruma sağlar. Yeni bitkileri kurulana kadar iyi sulandırın.

Ortanca Çiçeği Bakımı

Ortanca çalılarının nereye ekileceğini bilmek önemli bir ilk adımdır. Birçok insan ortancaları evlerinin veya çitlerinin yanındaki yataklara diker. Bunun nedeni ortancaların ılık sabah güneşini sevmeleridir, ancak öğleden sonra sıcağından hoşlanmazlar. Ortancalar dikmek için en iyi yer güneşli sabahlar ve gölgeli öğleden sonraları olan korunaklı bir yerdedir. Bunu genellikle evinizin kuzey veya güney tarafında bulursunuz. Doğrudan ağaçların altına dikmekten kaçının, bu su ve besinler için rekabete yol açabilir. Sert rüzgarlar yaprakları yırtıp zarar verebilir ve çiçekleri yok edebilir.

Pastel tonlara sahip olan ortanca çiçeği, çok gösterişli ve güçlü bir çiçektir. Bu çiçeğin; mor, mavi, pembe gibi tonları bulunmaktadır.

Ortancalar için en iyi toprak

Ortancalar, bol miktarda organik madde içeren toprakta iyi büyür. İyi drenaj hayati önem taşır. Ortancalar nemli toprağı severken, su ile tıkanmaya tahammül edemezler. Islak, kötü süzülen topraklar kök çürümesine neden olabilir. Sadece birkaç hafta içinde ortancalarınız hızla ölebilir. Ağır toprağa sahipseniz, toprak kalitesini iyileştirmek için ekimden önce bol miktarda kompost karıştırmayı düşünün.

ortanca
ortanca çiçeği bahçesi

Ortancalar Nasıl Ekilir?

Ortancaları dikmek için, dikim deliklerini kök topundan 2 fit daha geniş kazın. Çukurun derinliğini kök topunun boyutuyla tutarlı tutun, böylece bitkiniz çevreleyen toprakla aynı seviyede veya daha yüksekte oturur. Hafif bir höyük oluşturarak, bitkinin tabanından uzakta su drenajının artmasına yardımcı olursunuz.

Ortancalar nasıl yayılır?

Bir ortanca, basit yayılma teknikleriyle birçok kişiye dönüşebilir. Bigleaf ve salkım ortancaları en iyi yaz başından ortasına kadar tabakalaşma yoluyla yayılır. Tüm yapman gereken:

  1. Ortanca bitkinizin yakınında küçük bir çukur kazın.
  2. Bir dalı sipere doğru bükün, böylece dalın ortasındaki toprağa değecektir (altı ila 12 inçlik dal, siperden geçmelidir).
  3. Dalın hendek toprağına değdiği yerde kabukta çizikler yapın.
  4. Açmayı doldurun ve üstüne bir finişer, tuğla veya taş yerleştirin.
  5. Zamanla dal kendi kök sistemini oluşturur ve yeni bir yere nakledilebilir.

Pürüzsüz ve meşe yapraklı ortancalar, yeraltı gövdelerinden yeni sürgünler çıkarır. Sadece genç bitkiyi kazın ve ana bitkiden ayırın. Daha sonra yeni bir yere nakledilebilir.

Bir ortanca, basit yayılma teknikleriyle birçok kişiye dönüşebilir. Bigleaf ve salkım ortancaları en iyi yaz başından ortasına kadar tabakalaşma yoluyla yayılır.
Sonbahar, ortanca ekimi için en iyi mevsimdir ve bunu erken ilkbahar izler.
Ortanca İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar.
Pürüzsüz ve meşe yapraklı ortancalar, yeraltı gövdelerinden yeni sürgünler çıkarır. Sadece genç bitkiyi kazın ve ana bitkiden ayırın. Daha sonra yeni bir yere nakledilip çoğaltılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir