Zambak Çiçekleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Zambak diğer adıyla Lilium, büyük çiçekli bir bitki cinsidir. Gerçek bir zambak olarak kabul edilir ve dünyanın birçok bölgesinde yetişir. Bu çiçekler genellikle törenlerde kullanılır ve önemli kültürel öneme sahiptir. Zambaklar güzel çiçeklerinin yanı sıra kesme çiçek olarak da popülerdir.

Zambak Çeşitleri

Zambak çiçeği çeşitleri çeşitli renk ve boyutlara sahiptir. Çok uzun ömürlüdür ve saksıda bakıma uygundur. Tatlı bir kokuya sahiptir ve dayanıklıdırlar. Aynı zamanda çok yönlü bir çiçektir. Bu nedenle onları diğer yaz çiçekleri ve uzun ömürlü bitkilerle birleştirebilirsiniz. Aslında, bazı zambaklar vahşi büyür, bu nedenle küçük bir bahçeniz veya konteyneriniz varsa, bu sizin için mükemmel bir seçim olabilir.

Bir zambak uzun, sert bir gövdeye ve dar, mızrak şeklinde yapraklara sahiptir. Farklı zambakların farklı şekil ve boyutları vardır ve bazıları kokulu iken bazıları değildir.

Çiçeklenme

Zambak çiçekleri yıldan yıla değişir, ancak çoğu çeşit, bahar büyümesinin başlamasından 30 ila 45 gün sonra çiçek açar. Doğu ve Asya çeşitlerinin çoğu, büyüme başladıktan 40 ila 90 gün sonra çiçek açar. Kaplan zambakları, bahar büyümesinin başlamasından 100 ila 120 gün sonra çiçek açar. Çiçek tarhlarınızdan aldığınız renk ve koku miktarını maksimuma çıkarmak için bahçeniz için farklı sınıflardan birkaç farklı çeşit seçebilirsiniz. Çiçeklenmeleri bittiğinde, zambaklar büyümeyi bırakır ve gelecek yılın büyümesi için enerji toplar.

Zambaklar ilkbaharda döllendiğinde en iyisini yapar. Onları dengeli bir sıvı gübre ile beslemek, bitkilerinizin sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır. Her iki haftada bir veya çiçek soluncaya kadar gerektiği kadar uygulayın. Ayrıca çiçek sapının dibindeki bitmiş çiçekleri keserek onları hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Bakım

Zambak çiçeklerine bakmanın hızlı ve kolay bir yolunu arıyorsanız, doğru yere geldiniz. Zambaklar biraz güneş ışığına ihtiyaç duysa da doğrudan güneş ışığından uzak tutulabilir ve tatlı su dolu bir vazoya konulmalıdır. Sapları kahverengiyken kesmemek de önemlidir. Yapraklar ampule besin sağlamaya devam edecektir. Sapları sonbaharın sonlarında veya ilkbaharın başlarında kesebilirsiniz.

Zambaklara bakmanın en iyi yolu onları sulamaktır, ancak onları gübreleme de yapabilirsiniz. Zambağınızın yapraklarını sağlıklı tutmak önemlidir – güçlü bir bitki gelecek yıl daha fazla çiçek açar ve sağlıklı yapraklar kış için yiyecek rezervleri depolar.

20

 Hastalık

Zambakları etkileyebilecek birkaç hastalık vardır. En sık görülen hastalığa zambak yaprağı lekesi hastalığı denir. Yapraklarda soluk merkezli kahverengi lekelere neden olur. Tedavi edilmediğinde hastalık tüm gövdenin veya yaprağın düşmesine neden olabilir. Belirtiler alt yapraklarda başlar ve gövdeye doğru ilerler. Etkilenen yapraklar kuruduğunda kahverengiye döner. Zambak çiçekleri ve tomurcukları da etkilenebilir. Hastalık, enfekte olmuş bitkiler tarafından hızla yayılır.

Bu hastalığı önlemenin en iyi yolu, toprağın nötr veya hafif asidik olduğundan emin olmaktır. Ayrıca zambak bitkilerinin mekanik hasarlardan ve böcek ısırıklarından korunması gerekir. Herhangi bir lezyon türü, patojenlerin bitkiye girmesine izin verebilir.

Ekim yeri

Zambakların büyümesi nispeten kolaydır ve iyi drenajlı, iyi drene edilmiş bir toprak gerektirir. Özellikle sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, onları su birikintilerine dikmekten kaçınmak en iyisidir. Ayrıca öğleden sonra gölgesini de takdir ederler. Genel olarak, hafif asitli toprakları tercih etmelerine rağmen çoğu toprak türünde iyi gelişirler. Bahçeniz için doğru topraktan emin değilseniz, bölgeye organik malzeme eklemeyi deneyin. Toprağı birkaç santim kazmak da yararlıdır.

Toprak hazırlığına ek olarak, zambakların düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Sıcak bir iklimde, tohumları her hafta bir iki kez sulamanız gerekirken, daha soğuk bir iklimde daha az sıklıkta sulamanız gerekebilir.

https://www.kalitecicek.com/bolge/kadikoy  Kadıköy çiçekçi ile en kaliteli çiçekleri en uygun fiyatlara sipariş vermek için tıkla!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir