Orkide bakımı nasıl olmalıdır? Orkide Bakımı İçin İpuçları

Orkideler popüler ev bitkileridir ve iç mekanlara güzel bir katkı sağlar. Güve orkideleri ( Phalaenopsis ), Birleşik Krallık’ta yetiştirilen en yaygın orkide türüdür. Uzun bir süre boyunca çiçek açan, giderek daha geniş bir çiçek rengi yelpazesinde bulunurlar. peki orkide bakımı nasıl olmalıdır? Hadi beraber öğrenelim..

Orkide seçerken öncelikle tomurcuklu orkideleri seçmeye özen göstermelisiniz. Çünkü orkideler dönemsel olarak çiçek açar. Güve orkidelerinin popülaritesi, diğer orkide türlerinin ev bitkileri olarak büyümeye daha hazır hale gelmesine yol açtı. Bunlara Dendrobium orkideleri , Paphiopedilum orkideleri, Oncidium orkideleri, Vanda orkideleri ve Cambria hibrid orkideleri dahildir. Bunların çoğu evde yetiştirilmesi kolaydır ve egzotik çiçeklerin dramatik görüntülerini üretir. Orkide fiyatları dal sayısı, küçüklüğü ve türlerine göre değişebilir.

Mümkünse saksılarını güneye veya doğuya bakan pencerelerinin yakınına koymalısınız.

orkide çiçeği
orkide bakımı

Orkide bakımı

Çoğu orkide parlak ışığa, ancak dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, Vanda orkideleri gibi bazı orkideler tam güneş gerektirir – orkide satın almadan önce daima etiketi kontrol edin. Güve orkideleri ve parlak ancak dolaylı ışığa ihtiyaç duyan diğerleri için doğuya veya batıya bakan bir pencere pervazı mükemmeldir. Çok fazla ışık yaprakları kavurabilir. Orkide yanarsa, bitkinin birkaç ek sağlıklı yaprağı olmadıkça zarar görmüş yaprakları ayırmayın.

Orkide şık görüntüsünün yanında bakımı en zor olan çiçeklerin başında gelir.

Sis orkide yaprakları

Orkide ev bitkilerinin çoğu nemli, tropikal bölgelerden gelir, bu yüzden en iyisini nemli bir atmosferde yapın . Merkezi olarak ısıtılan çoğu evde hava kurudur, bu nedenle yaprakları ılık suyla her iki veya üç günde bir buğulayın, ancak yaprakları suyla işaretlenebileceğinden çiçekleri püskürtmekten kaçının.

Orkide nasıl sulanır?

Orkideleri öldürmenin en yaygın yolu aşırı sulama yapmaktır. Bitkinize çok fazla su vermekten kaçınmak için her zaman önce saksıyı kaldırıp ağır gelip gelmediğini kontrol edin – su sadece hafif hissettiğinde. Genellikle kompostsuz cam vazolarda yetiştirilen gösterişli Vanda orkideleri belirli bir sulama rejimi gerektirir: Yaz aylarında vazoyu her gün suyla doldurun, ardından yarım saat sonra boşaltın.

Orkideler tropik iklimlerin bitkileridir.

Güve orkidelerini doğru sulamak için köklerine bakın. Bunlar yeşilse su vermeyin, bunun yerine gümüşi görünene kadar bekleyin. İlkbahardan sonbahara kadar orkide gübresiyle besleyin.

orkide çiçeği
orkide bakımı nasıl yapılır?

Güve orkidelerini tekrar çiçek açmaya teşvik edin

Güve orkidelerinde, tüm çiçekler düştüğünde, sapı görünür bir eklemin (düğüm) hemen üzerinden kesin. Bu, bir desteğe klipslemeniz gereken başka bir çiçek sapının üretimini teşvik edebilir. Sürgün görünmezse ve orijinal sap saman rengine dönerse, tabandan çıkarın. Diğer orkidelerin çoğu aynı gövdede iki kez çiçek açmaz, bu nedenle harcanan sapları hemen kesin.

Diğer pek çok saksı bitkisinin aksine, orkideler düzenli olarak yeniden saklamaya ihtiyaç duymazlar ve genellikle kök bağlandıklarında gelişirler. Bununla birlikte, iki veya üç yıl sonra onları saksılarından çıkarmaya ve kompostun mümkün olduğunca çoğunu çıkarmaya değer. Aynı saksıya taze orkide kompostu ile tekrar koyun veya bitki sığmazsa biraz daha büyük bir saksı seçin.

Orkide zararlılarını tedavi edin

En yaygın orkide zararlıları, pullu böcekler ve et böcekleridir . İstila belirtileri arasında yapraklarda veya yakın yüzeylerde yapışkanlık veya siyah isli küf bulunur . Pullu böcekler yaprak yüzeylerinde (yukarıda ve aşağıda) ve çiçek saplarında bulunabilirken, et böceği yeni yaprakları tercih eder. Yaprakları temizlemek için sabunlu bir sünger kullanarak haşereleri elle temizlemek kolaydır. Alternatif olarak, bir böcek ilacı püskürtün.

Genellikle kompostsuz cam vazolarda yetiştirilen gösterişli Vanda orkideleri belirli bir sulama rejimi gerektirir: Yaz aylarında vazoyu her gün suyla doldurun, ardından yarım saat sonra boşaltın.
Orkide şık görüntüsünün yanında bakımı en zor olan çiçeklerin başında gelir. Çoğu orkide parlak ışığa, ancak dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Orkide seçerken öncelikle tomurcuklu orkideleri seçmeye özen göstermelisiniz. Çünkü orkideler dönemsel olarak çiçek açar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir