Açelya çiçeği türleri ve bakımı Hakkında Muhteşem Bilgiler

Açelya Çiçeği

Mükemmel açelya çiçeği kayalık, akarsu kenarları, dere kenarları ve bataklık gibi mekanlarda yetişmekle birlikte günümüz şartlarında ev ve iş yeri gibi ortamlarda saksı içerisinde de bakılmaktadır. Sarı, pembe, turuncu, kırmızı ve mor gibi çeşitli renkleri bulunan Açelya çiçeği herkesin beğenisini kazanmış bir bitkidir.

Türkiye’nin pek çok yerinde, özellikle Güneydoğu’da, açelyalar  olmadan bahar olmazdı . Yerleşik mahalleler, bu çiçekli çok yıllık çalıları yetiştirmek için özellikle misafirperverdir, çünkü olgun ağaçları, açelyaların takdir ettiği benekli gölge ve yaprak çöpünü sağlar. Yüzlerce yıldır seçici olarak yetiştirilen, 10.000’den fazla farklı açelya çeşidi vardır. Anavatanı Amerika olan bu çiçeğin bakımı kolaydır.

Açelya çiçeği, güzel renklerle yetişen ama kokusu olmayan bir çiçek türüdür. Açelya çiçeğinin anavatanı Asya ve Amerika’nın Kuzey bölgesidir

Genellikle zengin, asitli toprakları tercih ederler. Ve ilkbaharda birkaç hafta boyunca sergilenen renkli çiçekleri genellikle huni şeklindedir. Bombus arıları  onların çiçekleri tapıyorum olarak, açelya etrafında cennet vardır. Bu çok yıllık çalıların geniş çekiciliğinin farkına varan yetiştiriciler, açelya ailesine daha fazla koku, soğuğa tolerans ve renk kombinasyonları eklemeye devam ediyor. İşte bahçede yetişecek 10 popüler açelya türü.

Fundagiller ailesinden çiçekli bir bitki. Ormangülü türüne mensup ve saksı çiçekleri içerisinde bir hayli popüler.

açelya çiçeği türleri

  • Rhododendron alabamense
  • Rhododendron arborescens
  • Rhododendron atlanticum
  • Rhododendron austrinum
  • Rhododendron calendulaceum
  • Rhododendron canescens
  • Rhododendron cumberlandense
  • Rhododendron flammeum
  • Rhododendron molle
  • Rhododendron occidentale

Açelya Çiçeği Özellikleri

Kırmızı ve pembe gibi birçok rengi ile görsel olarak göze hitap eden açelya çiçeği, uzun süre muhafaza ettiği çiçekleri ile ev ve iş yerlerinde tercih edilebilecek en şık alternatiflerden biridir. Sıcaklık olarak soğuk ve sıcak arasında bir sıcaklık tercih eden açelya çiçeği için ortam derecesinin yaklaşık 15 derece olması yeterlidir.

Açelya çiçeği bakımı güçtür. Gösterişli ve bir o kadar güzel ve zarif bir bitkidir.

Açelya çiçekleri son derece çekici kalır ve tam çiçek açarken bu çiçekli çalılar kesinlikle muhteşemdir. Bunun yanında onlar:

  1. Kalıcı
  2. Ucuz
  3. Bakımı kolay
  4. Yayılması kolay
  5. Nakli kolay

Tamamen profesyonel ve hiçbir şey yok!

Açelya Çiçeği Bakımı Hakkında

Açelyalara Nasıl Bakılır?

  • Açelyaların kültürel gereksinimleri basit ancak özeldir – sağlamaları kolaydır, ancak sağlanmaları gerekir.
  • Tüm açelyaların asitli toprak  pH’sı 4,5 – 6,0 arasında olmalı ve kök sistemleri iyi drenaja sahip olmalıdır, böylece açelyalar iyi drene edilmiş bir toprak olarak ekilmelidir.
  • Alkali bir toprakta demir ihtiyacı yüzünden sarı yapraklar sergilerler ve su ile tıkanmış bir toprakta kökleri hava yokluğundan boğulur.
  • Bol miktarda organik madde içeren odunsu bir toprak idealdir – asit ve iyi drene olması koşuluyla.
  • Genellikle kırmızı ve pembe renklerde olan açelya çiçekleri direkt güneş ışığını sevmezler. Fundagiller ailesine mensuptur.
  • Bahçe toprağınız o kalitede değilse, ekimden önce bol miktarda turba yosunu karıştırarak elde edebilirsiniz.
  • Pembe Açelya çalılarının çoğu tam güneşte iyi sonuç vermez, bu asit seven bitkiler en iyisini kısmi güneşte yapar.

Açelyaları Nasıl Budamalısınız?

Ölü, ölmekte olan veya hastalıklı dalları kesin ve çıkarın. Genel olarak, Azaleas’ın biraz budamaya ihtiyacı vardır, ancak kalın yeni büyümeyi zorlamaya yardımcı olmak için genellikle birkaç dalın burada ve orada kaldırılması önerilir.

Açelya Çalılarının Malçlanması

Açelyalar sığ bir kök sistemine sahip olduklarından etraflarındaki toprağa asla ekilmemelidir. Bu bitki için malçlama şiddetle tavsiye edilir.

Bir meşe yaprağı, çam kabuğu, çam iğneleri veya turba yosunu sadece ekimi ve yabani otları ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı derecede önemlidir. Malç, yüzeyin hemen altında kalan sığ kökleri yazın sıcaktan, kışın soğuktan korur . Şunlarla malç yaparsanız:

  • Turba yosunu , 4 cmlik malç aşağı yukarı doğru
  • Çam iğneleri , biraz daha derin olabilir
  • Meşe yaprağı 14 cm veya daha fazla olabilir

Tabii ki bitkilerin büyüklüğüne göre değişir.

Açelya bitkileri su dolu bir toprağa dayanamaz. Bununla birlikte, kök topunun iyi sonuç vermesi için her zaman yeterli suya sahip olması gerekir.

 

Kırmızı ve pembe gibi birçok rengi ile görsel olarak göze hitap eden açelya çiçeği, uzun süre muhafaza ettiği çiçekleri ile ev ve iş yerlerinde tercih edilebilecek en şık alternatiflerden biridir.
Tüm açelyaların asitli toprak  pH'sı 4,5 - 6,0 arasında olmalı ve kök sistemleri iyi drenaja sahip olmalıdır, böylece açelyalar iyi drene edilmiş bir toprak olarak ekilmelidir.
Açelya çiçeği bakımı güçtür. Gösterişli ve bir o kadar güzel ve zarif bir bitkidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir